SAD donirale opremu Upravi za indirektno oporezivanje i Graničnoj policiji BiH

    Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Thomas Mesa danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uručio donaciju Programa kontrole izvoza i sigurnosti granica Biroa za međunarodnu sigurnost vlade SAD-a (EXBS) Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Graničnoj policiji BiH.
    Donacija vrijedna 553.510 dolara sastoji se, između ostalog, od pet vozila koja će koristiti mobilni timovi UIO za sprječavanje krijumčarenja, najnovijeg rendgen aparata koji će biti korišten na Sarajevskom aerodromu, sistema za pretraživanje vozila i ostale vrijedne opreme koja će omogućiti otkrivanje, presretanje i zapljenu oružja za masovno uništenje.
    Tokom ceremonije dodjele ove vrijedne donacije rečeno je da vlada SAD-a od formiranja UIO i Granične policije kontinuirano pruža podršku u operativnom jačanju i razvoju ovih agencija putem brojnih i vrijednih donacija specijalističke i napredne obuke, a u prethodnom periodu putem EXBS programa ovim agencijama donirana su vozila i kompjuteri.
    Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije Thomas Mesa naglasio je danas da je program kontrole izvoza i sigurnosti granica (EXBS) aktivan u BiH od 2005. godine i osmišljen je da bi pomogao jačanju kapaciteta institucija za provedbu zakona u njihovom radu na unapređenju kontrole izvoza oružja i poboljšanju sigurnosti granica.
    Mesa je kazao da je Bosna i Hercegovina primila oko pet miliona dolara pomoći putem EXBS-a u donaciji opreme i obuke.
    Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić je naglasio da se među doniranom opremom za Graničnu policiju nalaze dvogledi za noćno promatranje, dalekometni dvogledi, termalne i bežične kamere i druga oprema, a osim specijalističke opreme donirano je i 55 računara u vrijednosti od 57.000 američkih dolara.
    Naglasio je i da je u posljednjih 13 godina i pored nedovoljne kadrovske popunjenosti i materijalne opremljenosti ova policijska agencija postala prepoznatljiva i respektabilna, a kao ilustraciju njihovog rada naveo je da je za devet mjeseci ove godine registrirano 1.683 stranca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH te je evidentirao 1.886 pokušaja prelaska državne granice.
    Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula je istaknuo da je SAD dokazani prijatelj BiH, a UIO od 2011. godine vlada SAD-a donirala je opremu u vrijednosti oko milion američkih dolara.
    "Uprava je postigla značajne rezultate jer je od 2011. godine do danas otvoren regionalni centar u Mostaru i Tuzli, otvoren Granični prijelaz Bijača, izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza u Gradišci. Nivo bruto prihoda na godišnjem nivou povećan je na 350 miliona KM i u neto iznosu od 160 do 180 miliona KM", podcrtao je Džakula, a u budućnosti još su brojni izazovi.
    Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gospodin Ivan Veličan i regionalni EXBS savjetnik za Bosnu i Hercegovinu, gospodin Christopher Milam.